Tandpasta versus tandpasta tabletten.

De tube van tandpasta is van plastic. Maar er kunnen ook microplastic deeltjes in de tandpasta zelf zitten. Deze deeltjes kun je inslikken en uitspugen maar zeker komen ze in het milieu terecht.

Al deze microdeeltjes samen met de andere plastic verpakking, van in dit geval de tandpasta, vormen een milieuprobleem waar we allemaal graag van af willen.

Dus zijn er de tandpasta tabletten ontwikkeld. Ik heb er een uitgepakt dit ik voor jullie heb getest. Het zijn de tabletten van het merk Smyle.

De proef verpakking kwam in een mooi herbruikbaar blikje met een draaidop. Daar ben ik op zich al heel blij mee. Het is voor kinderen toch net even iets moeilijker te openen al is het zeker geen kind veilige sluiting. Deze heeft de normale tandpasta ook niet. Maar het lijkt mij dat kinderen deze tabletten makkelijk voor snoepjes aan zien. Dus zou ik ze wel goed wegleggen om over dosering te voorkomen er ook één te geven per poets beurt. Er is ook een fluoride vrije variant verkrijgbaar. En er zijn kinder varianten op het internet te vinden. Met mijn achtergrond in de mondzorg ben ik hier niet voor. Maar ieder zijn eigen afweging hierin.

Je gebruikt één tablet per poetsbeurt. Je kauwt er een beetje op zonder te slikken en gaat dan poetsen. Het schuimt aanmerkelijk minder dan een tandpasta in een tube. De smaak is voor mijn gevoel wat minder scherp en iets natuurlijker. Je houdt het daardoor gemakkelijker in je mond wat de fluoride opname bevordert. Het maakt niet meer of minder schoon. Het schoonmaken gebeurt toch echt door de borstel. Tandpasta is dan ook niet te vergelijken met zeep en heeft zeker niet de werking van zeep als het gaat om verwijderen van tandplak.

De voordelen.

Het is vrij van SLS en ander schadelijke chemische stoffen die in tandpasta’s zitten.

Vrij van plastic

Vegan en in dit geval ook dierproefvrij

Gemakkelijk in gebruik

Gemakkelijk mee te nemen.

De nadelen.

Niet iedereen vindt de vorm fijn in gebruik.

Het geeft voor kinderen sneller de kans op doorslikken en ze lijken op lekkere snoepjes. Er zijn ook kinder varianten op de markt.

Ze zijn prijziger dan een tube tandpasta.

Voor mij persoonlijk.

Een fijne manier van poetsen. Door minderschuim zie je ook beter wat je doet. Verkrijgbaar in de fluorvariant met de aanbevolen dosis fluor per poetsbeurt. De smaak is minder scherp wat ik op zich best prettig vind. Het geeft minder de neiging tot het uitspugen om de scherpe smaak. Het geeft wel hetzelfde frisse gevoel als een pasta uit een tube. Ik ben me wel bewust dat dit niet voor iedereen het geval is. Ik weet uit de praktijk dat er met name kinderen zijn die het heel onplezierig vinden poetsen met de tabletten en daardoor slecht hun tanden poetsen. Voor mij is een schoon gebit echt het belangrijkste. Al zou de combinatie natuurlijk het allermooiste zijn.

Tijdens mijn werk roep ik dan ook altijd hoe je het doet zal me een zorg zijn. Al ga je op je kop staan. Als het maar schoon is. De moraal van deze quote? Wat voor de een werkt kan voor een ander totaal anders zijn. En dat mag. Er zijn meerdere wegen die leiden naar een mooi schoon gebit.

Liefs,

Karin

Deze blog is geschreven van uit mijn eigen ervaring als persoon en mondzorgmedewerker. Er kunnen geen rechten aan worden ontleend. Ik ehb ook geen linkjes naar bereffende site gegeven omdat het om een no sponsoring verpakking ging. Het was de proefverpakking die iedereen op de site kan bestellen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s