Regenton.

Een manier om regenwater op te vangen is met een regenton. Er zijn er meer. Denk eens aan een emmer of zelfgemaakte regenton. Aan je regenpijp of juist niet. Er zijn meerdere wegen die Leiden naar het opvangen van regenwater.

Wij kozen voor een kunstof ton die lijkt op een houten ton. Ik vind een houten ton erg mooi. En lang was het voor mij ook een houten variant of geen regenton. De zeer handige “plastic” uitziende reservoirs zijn voor mij echt een doorn in het oog. Omdat de regenton in onze tuin in het oog springt was dit voor mij onoverkomelijk.

Het grote nadeel van een houten ton is de krimp en uitzetting. Deze tonnen moeten vol water staan om ze waterdicht te houden. Water heeft de eigenschap te verdampen en omdat bij de volle zon er op staat is de kans groot dat dit gaat gebeuren. Door de werking van het hout zou hij kunnen gaan lekken. Om hem vol te houden zouden we moeten vullen met jawel in ons geval kraanwater.

Een gevalletje water naar de zee dragen dus.

Maar toen kwam ik op Instagram de mooie plastic regenton tegen die lijkt op een houten ton. En ja hoor ik was verkocht.

Maar dan is hij er in twee kleuren. Niet handig voor deze twijfelkont maar ok hier was ik eigenlijk best snel over uit. Het werd de bruine want dat staat het mooiste in onze tuin.

Dan het volgende twijfelmoment. De maat. Ik ben erg slecht in het visualiseren van de maten naar wat het echt zo ongeveer zal zijn. Met meetlint naar buiten. Passen meten en nog een aantal keer. Weer zoeken op internet wat de goede maat zou zijn. Ik mijn beleving zouden sommigen tonnen in onze tuin nooit vol komen met regenwater.

Toch voor de maat groter gegaan dan in mijn hoofd zat. En wat een geluk! Hij staat mooi en robuust waar wij van houden. Maar was in minder dan een week vol! Dit was dus echt een misvatting van mij. Want er valt meer water op ons dak dan ik dacht.

Nu kunnen we dus meer rekening houden met het milieu. En goedkoper onze planten water geven. Al is de aanschaf van de regenton best hoog. We dragen ons steentje bij aan een beter milieu en dat voelt goed.

Wist je dat je in sommige gemeenten zelf subsidie kunt krijgen voor een regenton of als je helemaal van de hemelwaterafvoer loskoppelt? Kijk hiervoor even de site van je eigen gemeente.

Voor er vragen komen 😊 onze ton is een Roto regenton van 240 liter in de kleur bruin en wij kochten er een voet bij. Zonder spam want hij is gewoon zelf gekocht bij rondomton.nl. Oh ja, Als handigheid bij het aansluiten op de regenpijp kozen wij voor de speedy regentonvuller.

Liefs,

Karin

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s